lycka ...

... har du slagits av att många samtal idag kretsar kring lycka. Jonas Norberg om sin nya bok - Den eviga matchen om lyckan - hos Skavlan, Amelia Adamo i Förkväll om sin nya tidning - M-magasin Hälsa/Psykologi. Båda inriktade på vår välfärdsliga resa mot lyckan!

Vad strävar du efter? Vad är lycka för dig?

Hos Skavlan, för någon vecka sedan, när Jonas Norberg talade om sin nya  bok nämnde han hur den procentuella fördelning ser ut avseende - vad som skapar lycka i våra liv. Jag blev häpen, men ... ändå inte.

10% av vår lycka representeras av att ha familj, äktenskap, arbete, pengar ...
50% av vår lycka är genetiskt betingad
och ... resterande 40% av vår lycka är beroende av hur vi tänker


Hur tänker jag? Hur tänker du?

Imorse när jag var ute med hunden kunde jag konstatera och uppleva min vardagliga lycka - den vackra sjön jag bor vid, tystnaden, harmonin i djurlivet omkring (sjöfågel och andra), hundar som leker, att jag kan välja vart jag vill gå, att en god kopp kaffe väntar när jag kommer hem ... enkelt och kanske därför så lätt att glömma.

//Maud E




Den eviga matchen om lyckan är inte en självhjälpsbok. Här finns inga tips om hur vi bör gå tillväga för att bli lyckligare. I stället får vi veta hur människor i olika tider har uppfattat lyckan, var den kommer ifrån och varför den har betydelse för civilisationens utveckling.
  • Bandtyp: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 200909
  • Antal sidor: 216
  • Pris 188 kr - adlibris.com
Lyckans idéhistoria skildras - från de antika filosoferna fram till de moderna psykologerna - parallellt med nedslag i dagens forskning om lycka som bekräftar eller bemöter klassisk visdom. Vi möter de tänkare som tror på lyckan i världen och de som inte gör det. Som i en fotbollsmatch mellan de båda lägren får vi se hur matchresultatet mellan dem har ändrats under seklens gång.

I Den eviga matchen om lyckan ställs också frågan varför vi svenskar ofta har så förtvivlat svårt för att glädja oss åt saker. På ett lättsamt, men polemiskt sätt, vill Johan Norberg väcka debatten om våra värderingsgrunder. Får man verkligen vara lycklig i Sverige om inte alla andra också är det?

rivningsorder (okt 09)

Vad händer om man har land, en stor familj som man vill försörja, ingen socialförsäkring som skyddsnät, inget tillstånd att bygga på sitt land – och den som kan ge tillstånd vägrar i de flesta fall?

Denna rapport handlar om just detta.

Västbanken är indelad i tre administrativa områden enligt Osloavtalet (1993): A, B och C. Se nedan för definitioner. 1  Uppdelningen innebär att flera olika myndigheter bestämmer över saker såsom bygglov och rörelsefrihet – den palestinska myndigheten i områden A och B, och israeliska myndigheter, både civila och militära, i område C. Min
berättelse handlar om en kycklinganläggning, en vanlig byggnad i Azzun kommun, område C.

Jag och en kollega från USA, Elice, blev uppringd för ett tag sedan av Adbul Karim som arbetar för den israeliska organisationen B'Tselem2.  ”Hej – jag ska besöka några personer som har fått rivningsorder från den israeliska militären (IDF); vill ni hänga med?”  Och det ville vi.   

Vi träffade Abdul Rohman Mohammed Selin, en geografilärare som är 53 år gammal, gift och far till åtta barn. Abdul bor och arbetar i Azzun, en stad med ca 11 000 invånare.  Han tog sina besparingar och köpte ett stycke land strax utanför Azzun år 2000. 2007 byggde han ett enkelt skjul på marken som lagerutrymme för foder och verktyg, ett enkelt kök och toalett och plats för några sängar (det kan vara skönt att vila är det är som varmast). Efter det fortsatte han att spara och investerade motsvarande 200 000 kronor i en kycklinganläggning som blev färdig i juni i år. Han chansade och ansökte inte bygglov då det är en lång, komplicerad och dyr process, och det inte finns någon garanti för att processen kommer att resultera i det efterlängtade bygglovet.  

De första ca 3000 dagsgamla kycklingarna anlände i juli och verksamheten var igång. När vi besökte honom i augusti hade han precis sålt kycklingarna, men tordes inte köpa nya och fortsätta med verksamheten. Den 13 juli hade han nämligen fått besked att han skulle infinna sig på det israeliska administrativa kontoret den 6 augusti. När han kom
dit fick han ett rivningsbesked för sina byggnader. Orsaken som gavs var att hans egendom ligger i område C och han har inte byggnadslov för sina byggnader. Abdul säger: ” Jag har byggt denna anläggning så att mina barn kan få en framtid och en trygghet. Nu säger IDF att det här är område C och att byggnaderna ligger för nära vägen så de är en
säkerhetsrisk – men när jag byggde skjulet så var det ingen som protesterade.”  

Vän av ordning kan undra varför detta är värt att skriva om - även i Sverige måste man riva eller betala böter om man har byggt utan byggnadslov. Och framförallt så måste man söka byggnadslov innan man börjar bygga. Jag har inga siffror på hur stor procent bygglov beviljas i Sverige, men på Västbanken, i område C, är siffran löjligt lågt.  
Endast 1 av 60 ansökningar (1,7 %) gjorda av palestinier i Västbanken beviljas bygglov, enligt en artikel i Jerusalem post den 10 september, 2009. Enligt OCHA3 beviljades enbart 6 % byggnadslov mellan 2000 och 2007. Dessutom kan den militära myndigheten bestämma långt efteråt att byggnaden är en säkerhetsrisk och måste rivas, trots att man har byggnadslov.  På Västbanken är det den israeliska civila myndigheten som ger tillstånd i område C och det är den israeliska armén som till syvende och sist bestämmer om ett bygge är en säkerhetsrisk och således bestämmer hur privatägd mark ska kunna användas.  

Det finns tusentals dokumenterade fall där människor har tvingats riva byggnader – eller se på när IDF river byggnader, på sin egen mark. I åtskilliga fall kan det vara deras egna hem där de och deras familjer kan ha bott i åratal; t o m långt innan Osloavtalen och uppdelning i områden A, B och C. Som salt i såren debiteras den drabbade för rivningskostnaden – varför vissa väljer att riva själv eftersom kostnaden blir lägre.  

Enligt min mening har bygglovsprocessen här mindre att göra med saker som byggnormer eller zonindelning, utan mer med kontroll av befolkningen.  

29 oktober 2009
Patricia Carswell

enneamotions ...

... i början av oktober var Tina i Belgien och på utbildning i Enneamotions – en metod att jobba med Enneagrammet med kroppen. Det handlar dels om att träna in goda egenskaperna från varje Enneagramtyp via rörelser och mantran och dels om att känna in - i kroppen - hur det kan vara för din egen och de andra Enneagramtyperna när de är mer låsta i sin personlighet. Man kan också använda Enneamotions i coachning och jobba med situationer som känns jobbiga och där hitta kroppsrörelser och mantran som motgift till dem. Mycket spännande! Vi planerar att ha en workshop om detta i början av nästa år. Enneamotionskursen hölls av Andrea Isaacs som själv har utvecklat metoden. Hon är en av lärarna på Enneagram Institute i USA.

Enneagramcoach vill nå ditt företag
Idag pratar många om det personliga ledarskapet och en viktig del av det är en god självinsikt. Med Enneagrammet som grund stöder vi ledare, ledningsgrupper och arbetsgrupper i att nå en fördjupad självinsikt. Vi hjälper dem att bli bättre på att leda sig själva och andra samt att motivera och entusiasmera alla olika personlighetstyper. Ett annat viktigt resultat är ett trevligare arbetsklimat då irritation och konflikter - p.g.a. att man inte förstår sig på varandra - minskar betydligt.

Vi kommer gärna till ditt företag och presenterar vårt arbete –maila eller ring så bokar vi en tid!

Coachning
Tina är nu färdig diplomerad coach. För att bli certifierad ska hon göra ett antal timmars coachning. Därför erbjuder vi under hösten coachning för 350:-/timme. Tina använder sina Enneagramkunskaper i coachningen, vilket gör den mer effektiv. Det blir tydligare vilka hinder och låsningar som klienten kan hamna i samtidigt som Enneagrammet på ett mycket tydligt sätt lyfter fram varje persons potential.

RHETI inkl. analys
Vi har översatt och säljer världens mest använda Enneagramtest, RHETI (Riso Hudson Enneagram Type Indicator) som är utvecklat av Don Riso och Russ Hudson på Enneagram Institute i USA. Det har visat sig att flera som köpt testet vill ha hjälp med analysen så nu erbjuder vi testet + en 30 min. analys per telefon för 500 kr.

Svenska flaggan på Enneagram Institutes hemsida
Ifall ni missat det så är vi numera Enneagram Institutes nätverksrepresentanter i Stockholm. Det innebär att vi är en del av ett världsomspännande nätverk av företag som arbetar med Enneagrammet på olika sätt – både med företag och med privatpersoner. Vilken dag som helst kommer de att lägga upp en svensk flagga med länk till oss och till det svenska RHETI testet.

Ha det härligt i höstmörkret!

Tina Tornell & Ann Timm
www.enneagramcoach.se

gör det själv ...


en morgon ... (okt -09)

... vid vägspärr Qalqiliya Nord.

I dag var jag både upprörd och ledsen – när du läser detta så kanske du förstår varför.  

Det är söndag den 11 oktober och gränsen till Israel har varit stängd i tio dagar sedan den 2 oktober pga. Sukkot eller Lövhyddohögtiden som är en judisk högtid. Stängningen omfattar alla palestinier på Västbanken som arbetar i Israel eller östra Jerusalem och innebär en ofrivillig ledighet utan lön. Söndagen var den första dagen som de kunde
arbeta sedan den 1 oktober – en ganska lång tid att vara utan lön.

När jag och min kollega kom till vägspärr 107, Qalqiliya Nord, strax före klockan 4:00 på morgonen väntade redan 450 män på att väggspärren skulle öppnas. Den öppnade klockan 4:00 som den skulle och männen började gå igenom, och det såg ut att vara som en vanlig dag. De köade och gick igenom första vändkorset, tog av sig allt av metall innan de gick igenom metalldetektor. Och så gick de vidare till nästa vändkors – ingenting märkvärdigt hände. 

Idag hade vi kontakt med en grupp kvinnor på andra sidan väggspärren som också räknade hur många som kom ut. Dessa kvinnor är fredsaktivister från Machsom Watchi, en israelisk fredsorganisation som bildades 2001. Det visade sig vara mycket bra – för efter en halvtimme började kön sakta ned betydligt. Första halvtimme räknade vi att drygt
1 000 personer hade gått igenom. Under nästa timme passerade enbart 730 personer in i första delen av väggspärren. 1 734 personer hade gått in i väggspärren på en och en halv timme, men Machsom Watch hade räknat att ca 350 personer hade passerat ut. Någonting hade hänt!

Väggspärren består av ett antal stationer på väg in till Israel – station ett är ett vändkors, sedan en metalldetektor, efter det en lång korridor som leder fram till vändkors nummer två, ytterligare ett vändkors, en röntgenapparat för baggage som påminner om dem som finns på flygplatser, ytterligare en röntgenapparat som skannar av hela kroppen och till slut en ID- kontroll med kontroll av fingeravtryck. Det är många stationer och möjlighet finns att stoppa strömmen av människor vid varje station.

Männen och kvinnorna kommer från många byar runt Qalqiliya – de kan ha rest i en timme eller mer innan de kommer fram till kön i väggspärren. Många arbetar som byggjobbare och bussarna till deras arbetsplatser brukar lämna väggspärren klockan sex på morgonen – så det är mycket viktigt att de är där i tid och hinner ut till dess att bussen går.  De ser till att ha god marginal för att kunna hinna med, men idag räckte inte marginalerna för denna påtaglig långsam hantering vid alla stationerna. Och vad var anledningen till att det gick så sakta idag?  En trasig maskin som röntgade baggaget – vilket innebar att personalen måste gå igenom samtliga påsar, lunchlådor, ryggsäckar, portföljer, mm manuellt – och det tar tid. Resultatet av denna mycket långsamma process – frustration, irritation, rädsla att mista ytterligare en dags arbete. Kön inne i terminalen börjar trycka sig framåt – de som var längst fram trängs hårt mot stängslet – några klättrar upp på sina medmänniskor för att kunna se bättre eller komma fram fortare. 500-600 män kom tillbaka vid sjutiden – deras kommentar: “för mycket problem i terminalen” sa en, ”för mycket trängsel – jag blev tryckt mot vändkorset och kunde inte röra mig”, ”min arbetsgivares buss gick – det blir inget arbete för mig idag heller” var några av de uppgivna kommentarer vi fick.  

Och sedan kom en säkerhetsvakt ut och skrek ”nu stänger vi terminalen pga. av datorkrångel” – enligt den översättning som vi fick av en man som kunde hebreiska. Denna terminal ska vara öppet till klockan 19:00 på kvällen. Klocka var strax efter klockan 7:00 på morgonen – och det väntade ca 400-500 personen – mest män men även kvinnor och barn nu – för att gå igenom väggspärren.  Vi konfererade med kvinnorna i Machsom Watch på andra sidan och ringde sedan till den så kallade Humanitära Hotlineii för att berätta om problemet och be om deras hjälp. Efter 20 minuter öppnades väggspärren igen. Cirka 500-600 personer återvände idag pga de inte fick något arbete, eller att det blev för lång väntetid. Det tog en av de män vi har kontakt med drygt två och en halv timme att komma igenom denna gång – han började köa klockan 4:30.  De lyckliga som gick igenom första vändkorset vid klockan 4:15  behövde drygt 15 minuter för att gå igenom.  

Ska en trasig maskin eller en krånglade dator betyda att minst 500 personer mister en dagslön?  Är det verkligen humanitär att det kan ta mellan en till över två timmar att gå igenom en väggspärr – varje dag?  Det som vi har fått höra från alltför många är att det är ovissheten som är det värsta – ”kommer jag igenom i tid denna gång eller inte”.

11 oktober 2009
Patricia Carswell



Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare.

Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig ([email protected]), och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja ([email protected]) eller Johanna Wassholm ([email protected]).  

"Genom EAPPI befinner sig människor från olika delar av världen i Israel och Palestina för att stödja de som arbetar för en rättvis fred" .

Kyrkornas Världsråd driver det internationella projektet: Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI). Initiativet har tagits efter en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem. Programmet syftar till att genom internationell närvaro försöka dämpa våldet, ge hopp om att en fredlig lösning är möjlig, främja respekten för folkrätten och höja omvärldens medvetenhet om vad som sker. Kring den svenska insatsen i projektet, kallad SEAPPI, har ett tiotal kyrkor och kyrkorelaterade organisationer gått samman med Sveriges Kristna Råd som huvudman. 

Pat Carswell

vandra hjärtats väg ...

HJÄRTATS VÄG – en vandring i helgonens, mystikernas och mästarnas fotspår!

”Du är det du älskar, och du älskar det du ger din uppmärksamhet till”//Emanuel Swedenborg


WEEKEND SEMINARIUM 17-18 oktober  2009, Stockholm

I årtusenden har visa män och kvinnor vandrat hjärtats väg – kärlekens och hängivenhetens väg för att uppnå förening med Skaparen!

Vi kommer under denna mycket interaktiva helg både studera och praktisera  vad det innebär att vandra i helgonens, mästarnas och mystikernas fotspår! Dessa visa män och kvinnor från alla religioner, alla raser och alla kulturer har både insett och vandrat den längsta resan som någon människa någonsin behöver göra - de 45 cm från hjärnbarken ned till HJÄRTAT.

I hjärtat finner vi vårt sanna jag, vår närmaste vän, vår säkraste rådgivare och den direkta kontakten med Livets Källa.

17-18 Oktober
kl 10-17 och 10-16         
Kostnad     1500:-


OBS! Denna gång träffas vi på BIOKARMA’s lokal, Grindgatan 52 B, T- Skanstull ( gå sedan efter Ringvägen till Grindgatan)  Du kan även gå från Södra station till Grindgatan!
Anmälan omgående till Lars Johansson 070-4174908/0158-12243  eller via mejl: [email protected]
Anmälningsavgift
500:- , sättes in på JAG ÄR Institutets bankgiro 5845-6708 i  samband med anmälan.

 

Hjärtligt välkomna till en underbar helg i växande samvaro med varandra –hjärta till hjärta.

Lars Johansson


1. Shamballas Hjärta  – Där det hela startade – vår ursprungliga mission!
Vilket samband har ditt hjärta med Shamballas hjärta! En resa genom tid och rum till Shamballas altare för att återuppväcka själens minnen!

2. De tre stegen för själens återförening med Guds Närvaron
A. Reningen – bön och fasta,  själens mörka natt
B. Upplysningen – Meditation, visioner, uppenbarelser
C. Föreningen – Det alkemiska bröllopet

3. Guidade meditationer i Hjärtats hemliga kammare!
Mötet med dig Själv, samtal med Gud och Inre Vägledning

4. Mästarnas och helgonens Heliga hjärtan!
En meditation på undervisningen kring Jesus Heliga hjärta, Moder Marias obefläckade hjärta, Saint Germains purpur hjärta, Franciskus milda hjärta och Padre Pios förlåtande Hjärta. Deras nycklar för andlig utveckling!

5. Konsten att Leva i Hjärtat med ett Öppet hjärta!
Kärlek, Förlåtelse, Tillit, Acceptans, Mod, Tolerans, Flexibilitet och Tålamod!

6. Från elev till adept till Mästare. De 5 stegen i en lärjunges utveckling!
Vad innebär det att vara en lärjunge? Vilka prövningar, tester och initieringar ställs vi inför på den andliga vägen?

7. Älska dig Själv!
Du är Kärlek, Du är värdefull, Du är Kraftfull, Du är Attraktiv, Du är Gudomlig! Din närvaro, ditt Hjärta behövs i denna värld!


 

 

 

 

Lars Johansson har hållit föredrag , seminarier och workshops de senaste 25 åren i personlig och andlig utveckling i Skandinavien, Ukraina, Ryssland, Spanien och i USA. Hans expertis är inom österländsk och västerländsk filosofi, andlig och esoterisk vetenskap.

I dag driver han ”JAG ÄR” Institutet vars syfte är att på nytt återuppväcka själens minne av hennes sanna väsen och vägleda henne till insikt om hennes ursprungliga mission, mening med Livet och hur vi kan leva ett Liv i överflöd.

Våra själars högsta önskan är att vara fri att vara sig själv, att i ord, tanke, känsla och handling kunna uttrycka vårt innersta väsen, att helt och hållet vara fri att vara den “JAG ÄR”.

 

//Maud E

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


livs-ro ...

... en dans och teaterföreställning med tre generationer kvinnliga Strååt!

Tre kvinnor. Tre åldrar. Så olika ... och ändå så lika.
Medverkande Marianne Karlbeck-Strååt, Jannika Strååt och Ninja Strååt
Text, regi, koreografi Ninja Strååt
Speltid ca 40 min
Plats Scen Studio Fyra/Balettakademien, Birger Jarlsgatan 70 - under programmet Delad kväll

Tid 17 oktober kl 19.00 och 18 oktober kl 16.00
Bokning 08-789 41 20
Pris 140 kr vuxen, 80 kr studerande och pensionär


Tre vackra, sinnliga och livgivande kvinnor Strååt med tydligt ursprung i naturen


Under Delad kväll – delar 5 kvinnliga konstnärer på scenen. Det blir två timmar fyllda med bild, teater och dans,
så du får även se ...

Rooms
Koreografi Sandra Vahter
Relys
Koreografi Helena Lundqvist
Nest
Koreografi Mari Carrasco

... samt fotoutställningen Untitled
Foto Erika Lundqvist



de kvinnliga Strååtarna rekommenderar jag särskilt - eftersom de är kära vänner!!!
//Maud E



simma med delfiner ...

... i en kombination av coaching, personlig utveckling, yoga, rekreation och ditt livs upplevelse - att simma med vilda delfiner.


Delfiner i Kealakekula bay

Utveckla ditt eget unika ledarskap och simma med vilda delfiner på Hawaii 22 november - 3 december
Resan vänder sig till dig som vill utveckla din egen ledarskapspotential. Ledarskap handlar inte om befattning eller position. Vi har alla kapacitet att leda, men endast du som utvecklar din förmåga kommer leda effektivt; dig själv, på jobbet, i familjen eller någon annan stans.

Genom coaching, yoga och delfinsim bygger vi upp ett program som ger dig möjlighet att utveckla ditt unika  ledarskap. Under resan ingår både individuell coaching och gruppcoaching.

Vi har några platser kvar till delfinresan i november och erbjuder JUST NU resan för 19 900 kr (exkl moms företag)
Erbjudandet gäller  fram till 091015.


Förverkliga dina drömmar på flera nivåer.
Camilla Åkerström
Professionell coach
Amason/Delfinresor, Värmdö

08-408 22 420
0706-613 334
www.amason.nu
www.delfinresor.nu

break the continuity ...

When you are present in this moment, you break the continuity of your story, of past and future.
Eckhardt Tolle

en önskan ...

Min kärlek, mitt beteende och sätt att kommunicera påminner dig förhoppningsvis om hur speciell du är. Nedan bifogar jag ett citat. Önska dig något innan du läser det. Det är allt du behöver göra!!

Slut din ögon för någon minut, vila så, känn din andning ... lyssna på ljuden utanför dig - och nu formulera en önskan INNAN du läser vidare.



"Låt det finnas frid inom dig. Låt dig känna att du är precis där det är meningen att du ska vara. Låt dig inte glömma de tillitsfulla, gränslösa möjligheter du och alla andra föddes med. Må du använda de gåvor du mottagit och förmedla den kärlek som har givits dig. Må du vara nöjd med dig själv precis som du är. Låt den här vetskapen sjunka in i hela din kropp och tillåta den att fritt få sjunga, dansa, berömma och älska. Den finns för alla och envar."



Jag fick detta eom en mejl, blundade, kände och önskade ... Det jag fann var att min önskan är möjlig om jag följer citatet som följde! Så det fungerade för mig.
//Maud

RSS 2.0