en av Frankrikes mest ...

... uppskattade författare - årets nobelristagare i litteratur - J.M.G. Le Clézio, född i Nice 1940, är en av Frankrikes mest uppmärksammade författare. Sedan debuten 1963 har han skrivit ett trettiotal böcker: romaner, essäer, noveller. Le Clézio är en nomad som har levt i olika länder och nu bor i New Mexico.

I Afrikanen (2004), hans trettonde bok på svenska, berättar Le Clézio om hur han som 8-åring efter kriget gör den långa resan till Nigeria, där han för första gången träffar sin far som länge arbetat som läkare i den afrikanska bushen. Mötet med denne främling och Afrika blir en omvälvande upplevelse. Den tvååriga vistelsen kom att för alltid prägla Le Clézio och hans författarskap.

Afrikanen är lika mycket ett porträtt av fadern som av Afrika och Le Clézio själv.

författare: Jean-Marie Gustave Le Clézio
översättare: Ulla Bruncrona
formgivare: Leif Thollander
förlag: Elisabeth Grate Bokförlag
bandtyp: Häftad, Språk: Svenska
pris 123 kr hos adlibris.com - se länk nedan

//Maud E

i svåra stunder ...

... använd det du upplever för att förstå mer om dig.
Något som är svårt för dig, något du undvikit i lång tid - visar sig just nu.
Se på det, lita på och var glad att du är i trygghet nog - att kunna=vilja se!

Jag väljer att se att allt som sker berättar mer om mig än det/den som
"utsätter" mig.

"All is well, my love".
//Maud E

lita på det som kallar …

"När vi lever på en intuitiv nivå och litar på att våra behov blir
tillgodosedda, brukar vi bli mindre oroliga eller måna att
kontrollera allting.

Vi vet, då, att vi vägleds till resultat, som är bättre än något
vi föreställt oss."

ur boken När livet förändras av Carol Adrienne


Ha en riktigt bra dag! Jag arbetar var dag på att vara intuitiv
- stanna upp, lyssna in och våga tro på ...

//Maud E

vin med med klassiska ...

... och moderna tapasrecept runt flaskhalsen!

Barón de Ley Reserva är gjort på 100 procent tempranillo. Vinet har lagrats under 20 månader på nya amerikanska ekfat. Därefter har vinet fått vila i ytterligare 20 månader på flaskan innan det släpptes till försäljning.

Barón de Ley Reserva har alltsedan det introducerades i Sverige givit landets vinrecensenter brist på superlativer - Bästa köp! har avlösts av Vilket fyndvin - 5 av 5(Globar) av Bästa middagsvinet. Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Det behöver inte beställas.

Barón de Ley Reserva - art.nr: 2525 , pris: 103:-

JUST NU hänger CDn med klassiska och moderna tapasrecept runt halsen. Passa på att köpa vinet på Systembolaget nu - imorgon kan det vara försent! Så långt lagret räcker.

Dessutom kan du delta i tävlingen om en urläcker vinkaraff och vackra vinglas från Barón de Ley. Du tävlar med ditt bästa tapasrecept. TÄVLA HÄR!

Doft: Relativt stor, elegant och fatig med inslag av vildhallon och svarta vinbär. Tydlig fatkaraktär.
Smak:
Medelfyllig, smakrik och fatig med inslag av vildhallon, ekfat och dill. Lång elegant eftersmak.
Årgång:
2003
Lagringsbarhet:
0-5 år
Användning:
Smakrika kötträtter av alla slag, grytor och lagrade hårdostar.


Tips från Vinguiden.com i samarbete med importören.
En favorit-rioja jag ofta tagit hem från Marbella!!

//Maud E

börja milla ...

Newsmill är en ny svensk sajt för nyhets-
kommentarer och debatt, där man anser
att läsarna vet mer än redaktörerna.

De bjuder varje dag in olika personer med
exklusiv kunskap om dagens viktiga händelser.

Du som läsare kan sedan själv medverka,
genom att kommentera och skriva egna
inlägg.

På Newsmill menar man att detta nya
publicistiska arbetssätt gynnar demokratin
och skapar en bred och modig aktualitets-
debatt.

Testa själv på newsmill.se.

//Maud E


urklipp edison magazine

my phase ...

... min egen produktion av brickor och värmeljushållare i serien "my phase".

Vill du så kan du också få tillgång till mina profiler som design av ditt eget MasterCard!!

//Maud E


my phase - Donna Anna



my phase - Ung profil



my phase - Distorto




my phase - Tveksam



my phase - Syster Yster



my phase - Picasso



my phase - Divine

ett enkelt och smidigt sätt prova olika viner ...

... på Terrenos Vinotek kan man på ett enkelt och smidigt sätt prova olika viner från deras speciella dryckesautomater. Man köper ett slags kontantkort som man laddar med minst 100 kronor. Sedan stoppar man in kortet i någon av våra fyra automater, väljer vin, trycker på den knapp som hör till vinet och får ett smakprov på 4 cl i glaset. För ett helt glas trycker man tre gånger. Det billigaste vinet kostar 10 kronor och det dyraste kostar 30 konor för ett smakprov. Hittar man ett vin man tycker om kan man givetvis köpa en flaska av detta och förtära till något från vårt kök. Köket är Italieninspirerat med många s.k. Stuzzichini (varma och kalla lite mindre rätter) men det finns också risotto, kött och fisk för den hungrige. När man förbrukat sin insättning kan man fylla på kortet på nytt.

Deras filosofi är att maten på Terrenos Vinotek ska matcha vinerna så bra som möjligt, inte tvärtom. På menyn finns därför en rad rustika rätter med rena, enkla smaker. Både tilltugg, charkuterier och ostar, större varmrätter och desserter.

Terrenos Vinotek
Scheelegatan 12, Kungsholmen


Häftigt, tycker jag. Kanske ses vi där i baren ...

//Maud E

vinluftning & dekantering

Luftning
Majoriteten av de svenska vinkonsumenterna köper och dricker viner som bara är något eller några år gamla. Att de flesta viner oavsett ålder mår bra av att luftas är de flesta experter överens om, men om hur länge ett vin skall luftas där finns det olika åsikter bland vinkännarna. Man luftar vinet för att få bort få bort en del flyktiga komponenter och för att vinet skall komma i kontakt med luft. Detta kan bidra till att dofterna i vinet utvecklas samt att vinet får en mjukare och fylligare arom.


Dekantering
Att hälla över (dekantera) vinet från flaska till en karaff gör man främst av två anledningar:

Unga viner - för att vinet skall komma i kontakt med luft och börja utvecklas.
Äldre viner - för att avskilja vinet från den fällning eller bottensats som fällts ut
under lagringen.

 

Ett tips!
För dig som gärna dekanterar ditt vin och serverar ur karaff, så får ju karaffen med tiden en viss beläggning på insidan, vilken kan vara svår att få bort eftersom att man ej bör använda diskmedel. Om du enkelt vill rengöra karaffen, så tar du citronsaft och grovsalt och skakar runt dessa i karaffen under någon minut. Då blir karaffen som ny igen.

 

från VinNytt.se - se länkar

//Maud E


inte vinsnobb, men ...

... ratar bag-in-box
Vin-Pröjsarn riktar sig till alla som är intresserade av vin, vill lära sig mer, träffa likasinnade och lagra vin på ett enkelt och överkomligt sätt. I ett perfekt tempererat bergrum på Söder i Stockholm har speciella utrymmen för vinförvaring inretts. Bakom bastanta skyddsrumsdörrar står rader av stålburar med specialtillverkade vinfack, stora nog att rymma ca 300 vinflaskor. För en årsavgift betydligt under högstatuskällare erbjuds man att lagra sitt vin under perfekta och säkra omständigheter, och kan hämta ut det dygnet runt med hjälp av egen nyckel och kod.


... vill lagra vin och träffa vänner.
Hockeylegenden Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson öppnar vinkällare med vänner vinkällare och vinklubben Vin-Pröjsarn på Södermalm i Stockholm. Vin-Pröjsarn erbjuder alla vinintresserade att lagra sina viner i ett för vinlagring specialinrett bergrum på Tjärhovsgatan. Idén är att kombinera enkel lagring à-la Shuregard-princip med vinklubb, utbildningar och andra medlemsaktiviteter.

- Vi som startat klubben och vinkällare är innerligt trötta på all snobbism som präglat området, det måste inte vara dyrt och krångligt att lagra vin - det vill vi ändra på, säger Johan Forsberg, en av personerna bakom Vin-Pröjsarn.

Under 2007 kommer man att fylla klubben med medlemmar och vin, starta upp olika aktiviteter och planerar i framtiden även att göra gemensamma inköp i klubben då juridiken inom området bit för bit förändras.


För ytterligare information, vänligen kontakta:
Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson
Mobil: 0708-48 98 00
Mail: [email protected]


Juste idé, tycker jag. Läst på VinNytt.se - se under länkar.

//Maud E


vilket salt ska jag använda?

- Dyrt och onödigt med flingsalt, sa brorsan!!
Min bror Leif, bjöd på nyligen på middag hos kollegan Ann-Charlotte (jag var medbjuden och Marie likaså) och han behövde salt. Hon hade "flingsalt".
- Dyrt och onödigt, sa han.
- Nja, sa jag, det är ju skillnad på vilket salt du använder hur och när.
- Salt är salt, svarar han, består enbart av NaCl. Ingen skillnad och har exakt samma effekt! Därför är det helt meningslöst att hälla ner dyrt havssalt i en vätska. Den kommer att lösa sig direkt och ge smak som vilket salt som helst.

Eftersom jag minns att jag läst om vilka skillnader det har att använda vissa typer av salt, letar jag febrilt efter den kokboken, men ... den står ej att finna. Söker på internet och får tillfredsställande fram följande:

Vilket salt ska jag välja
En viktig poäng vid val av salt är att oavsett om du har havssalt eller vanligt bordssalt består de i princip enbart av NaCl (minst 98%). (Bordssalt innehåller visst klumpförebyggande medel och jod men inget av detta ger smak).

Därför är det helt meningslöst att hälla ner dyrt havssalt i en vätska. Den kommer att lösa sig direkt och ge smak som vilket salt som helst.

Enda skillnaden mellan havssalt och vanligt salt är kristallernas storlek, det är NaCl. Så snart du blöter dem är det ingen skillnad och pengarna är bortkastade.

Havssallt är däremot användningsbart för att strö över sallader, tomater eller färdiglagade rätter för textur och små smak-spikar (höga koncentrationer i vissa tuggor) av salt.

Så, på samma sätt som olivolja , se till att ha både dyr och billig hemma.

Om du sedan tror på himalayasaltets livgivande egenskaper efter att ha legat i fast NaCl i 250 miljoner år.. Visst, ha det så roligt. Det handlar ju trots allt om njutning.

Läs fördjupat om du är intresserad.

Konsensus
Bordssaltet (vanligt salt) löser sig snabbare och är därför mer fördelaktigt vid saltning av sådant som kokas, vid gravning eller saltbaserade konserveringsmetoder.
Flingsaltet /havssalt /gourmetsalt - levererar större flingor, upplöses inte så lätt och därför mer fördelaktigt vid kryddning av färdiglagad mat - t ex sallad - för textur och små smak-spikar.
Mineralsalt - mest känt är Seltin i Sverige. Man har bytt ut (hälften av) natriumet mot kalium och magnetsium som är bättre för blodtrycket, men å andra sidan kan vara sämre för njurarna. Mineralsalt går att använda ungefär som vanligt salt, men undvik det vid t.ex. gravning och andra saltbaserade konserveringsmetoder.

Intressant att veta
Viktigt att notera här är att största delen av saltintaget är inbakad i den mat vi äter. Det lilla salt vi strör över en maträtt är inte stora mängder i proportion till vad som gick åt när maten tillagades.

Av folkhälsoskäl tillsätts jod till en hel del salt i Sverige, på samma sätt som A- och D-vitamin tillsätts i mjölk. Salt var praktiskt som jod-bärare eftersom intaget är relativt konstant, och det därför är enkelt att tillsätta lagom mängd jod.Mest populäriserat minskar jod risken för struma i fall av radioaktivt utsläpp.

Trots livsmedelsverkets rekommendationer minskar användningen av joderat salt i Sverige. Vi står vid hyllan och väljer och är inte särskilt rädda för radioaktiva nedfall ... Det är inte farligt med för mycket jodd - det går ut i urinet. Däremot med för lite.


Så "lillebror" hade rätt  "dyrt och onödigt" - i detta fall! Hoppas du blev lite klokare och vet hur du använder de olika typerna av salt! Jag blev uppdaterad.

Middagen var mycket lyckad. Leif bjöd på en gudomlig
örtkryddad fläskfilé till en något torrare och vansinnigt god potatisgratäng i sällskap med cintronpepparkryddade hari cote verts. Till dessert fick vi frysta lingon, från skogarna i vårt kära Venjan, ovanpå dem en varm jordnötssås och lättvispad grädde. Riojan, Don Jacobo, förhöjde smaksensationerna rejält.

//Maud E

P.S Leif är "magister" - petig och noga inte enbart med svenska språket ... även båten glänser!


inspirerat av Mamma Mia!...

... Cirque du Soleil celebrates the musical legacy of The Beatles in the show - Love.

George Martin säger i en intervju för den svenska serien "Sixties" att man inspirerats efter produktionen av Mamma Mia!

En mycket stor upplevelse när musiken väcker 40 år gamla känslor och bilder till liv - utan att behöva leta. De "bara" är där och skapar ett crescendo av minnen ... Är du i Las Vegas 2-17 eller den 31 december 2008 - då har du möjligheten att se den unika föreställningen, som enligt uppgift enbart visas i Las Vegas.

Mycket av musiken låg fortfarande på band. I Abbey Roads studio har George Martin och hans son Giles överfört den till digtal form, vilket bl a medfört att man kunnat extrahera sånginslag eller t..ex lägga låtar på varann - för att skapa särskilda effekter i showen. Beatleslåtarna har fått en ny, uppdaterad kostym med kreativa samplingar och fräscha nya arrangemang. Det nymixade ljudet är mäkta imponerande!

Här kan du se och höra smakprovaer från föreställningen.

Ginza.se kan du beställa cdn Love 2006 (cd+dvd audio video),
Artikel nr 11480. för 99 kr + 29 kr frakt.
Finns i lager nu och levereras inom 2-4 arbetsdagar.

//Maud E



Born from a personal friendship and mutual admiration between the late George Harrison and Cirque founder Guy Laliberté, LOVE brings the magic of Cirque du Soleil together with the spirit and passion behind the most beloved rock group of all time to create a vivid, intimate and powerful entertainment experience. 

Using the master tapes at Abbey Road studios, Sir George Martin and Giles Martin have created a unique soundscape of The Beatles music for LOVE. With panoramic sound and visuals, the audience will experience The Beatles as never before. Only at The Mirage, Las Vegas.


The Mirage Theatre, Las Vegas


my very best ...

... har redan sålt GULD - enbart på insälj! Agnetha Fältskog "still going strong and hot".



Agnetha har själv medverkat i arbetet med låturval och är mycket nöjd med mixen av låtarna - oerhört snyggt gjort, säger hon.

Mycket nöje ...


//Maud E



vin till höstens grytor ...

Cèdre Heritage Malbec Tannat 2005.
Cèdre, Chateau Cèdre, kvalitetstämpeln - Heritage, en ny defintion av vin från den gamla världen. Vinet är gjort på två typiska sydfranska druvor - 60% Malbec och 40% Tannat, odlade i Vin de Pays i området kring Cahors.

Med inslag av örter, björnbär, peppar, viol och kanel. Perfekt till höstens grytor eller söndagsstekarna, gärna på nöt eller lamm. Känn värmen efter den uppfriskande promenaden i den färgstarka hösten.

Cèdre Heritage Malbec Tannat 2005 - ett fruktdrivet, modernt vin från sydvästra Frankrike. Årgång 2005 var ett ypperligt vinår över hela området. Höstens och naturens mognad är lägligt prissänkt till fantastiska 179.- för 3l boxen. Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

//Maude E


Vinet som fått mycket bra press - “Bästa köp” (Allt om Vin) och betyget “Fynd” (både i Sydsvenskan och Dina Viner) - doftar kryddigt, fruktigt.

Vinproducenterna Pascal och Jean-Marc Verhaeghe är internationellt kända för att producera rika, sammetslena och eleganta röda premiumviner.

RSS 2.0