vinluftning & dekantering

Luftning
Majoriteten av de svenska vinkonsumenterna köper och dricker viner som bara är något eller några år gamla. Att de flesta viner oavsett ålder mår bra av att luftas är de flesta experter överens om, men om hur länge ett vin skall luftas där finns det olika åsikter bland vinkännarna. Man luftar vinet för att få bort få bort en del flyktiga komponenter och för att vinet skall komma i kontakt med luft. Detta kan bidra till att dofterna i vinet utvecklas samt att vinet får en mjukare och fylligare arom.


Dekantering
Att hälla över (dekantera) vinet från flaska till en karaff gör man främst av två anledningar:

Unga viner - för att vinet skall komma i kontakt med luft och börja utvecklas.
Äldre viner - för att avskilja vinet från den fällning eller bottensats som fällts ut
under lagringen.

 

Ett tips!
För dig som gärna dekanterar ditt vin och serverar ur karaff, så får ju karaffen med tiden en viss beläggning på insidan, vilken kan vara svår att få bort eftersom att man ej bör använda diskmedel. Om du enkelt vill rengöra karaffen, så tar du citronsaft och grovsalt och skakar runt dessa i karaffen under någon minut. Då blir karaffen som ny igen.

 

från VinNytt.se - se länkar

//Maud E


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0