vilket salt ska jag använda?

- Dyrt och onödigt med flingsalt, sa brorsan!!
Min bror Leif, bjöd på nyligen på middag hos kollegan Ann-Charlotte (jag var medbjuden och Marie likaså) och han behövde salt. Hon hade "flingsalt".
- Dyrt och onödigt, sa han.
- Nja, sa jag, det är ju skillnad på vilket salt du använder hur och när.
- Salt är salt, svarar han, består enbart av NaCl. Ingen skillnad och har exakt samma effekt! Därför är det helt meningslöst att hälla ner dyrt havssalt i en vätska. Den kommer att lösa sig direkt och ge smak som vilket salt som helst.

Eftersom jag minns att jag läst om vilka skillnader det har att använda vissa typer av salt, letar jag febrilt efter den kokboken, men ... den står ej att finna. Söker på internet och får tillfredsställande fram följande:

Vilket salt ska jag välja
En viktig poäng vid val av salt är att oavsett om du har havssalt eller vanligt bordssalt består de i princip enbart av NaCl (minst 98%). (Bordssalt innehåller visst klumpförebyggande medel och jod men inget av detta ger smak).

Därför är det helt meningslöst att hälla ner dyrt havssalt i en vätska. Den kommer att lösa sig direkt och ge smak som vilket salt som helst.

Enda skillnaden mellan havssalt och vanligt salt är kristallernas storlek, det är NaCl. Så snart du blöter dem är det ingen skillnad och pengarna är bortkastade.

Havssallt är däremot användningsbart för att strö över sallader, tomater eller färdiglagade rätter för textur och små smak-spikar (höga koncentrationer i vissa tuggor) av salt.

Så, på samma sätt som olivolja , se till att ha både dyr och billig hemma.

Om du sedan tror på himalayasaltets livgivande egenskaper efter att ha legat i fast NaCl i 250 miljoner år.. Visst, ha det så roligt. Det handlar ju trots allt om njutning.

Läs fördjupat om du är intresserad.

Konsensus
Bordssaltet (vanligt salt) löser sig snabbare och är därför mer fördelaktigt vid saltning av sådant som kokas, vid gravning eller saltbaserade konserveringsmetoder.
Flingsaltet /havssalt /gourmetsalt - levererar större flingor, upplöses inte så lätt och därför mer fördelaktigt vid kryddning av färdiglagad mat - t ex sallad - för textur och små smak-spikar.
Mineralsalt - mest känt är Seltin i Sverige. Man har bytt ut (hälften av) natriumet mot kalium och magnetsium som är bättre för blodtrycket, men å andra sidan kan vara sämre för njurarna. Mineralsalt går att använda ungefär som vanligt salt, men undvik det vid t.ex. gravning och andra saltbaserade konserveringsmetoder.

Intressant att veta
Viktigt att notera här är att största delen av saltintaget är inbakad i den mat vi äter. Det lilla salt vi strör över en maträtt är inte stora mängder i proportion till vad som gick åt när maten tillagades.

Av folkhälsoskäl tillsätts jod till en hel del salt i Sverige, på samma sätt som A- och D-vitamin tillsätts i mjölk. Salt var praktiskt som jod-bärare eftersom intaget är relativt konstant, och det därför är enkelt att tillsätta lagom mängd jod.Mest populäriserat minskar jod risken för struma i fall av radioaktivt utsläpp.

Trots livsmedelsverkets rekommendationer minskar användningen av joderat salt i Sverige. Vi står vid hyllan och väljer och är inte särskilt rädda för radioaktiva nedfall ... Det är inte farligt med för mycket jodd - det går ut i urinet. Däremot med för lite.


Så "lillebror" hade rätt  "dyrt och onödigt" - i detta fall! Hoppas du blev lite klokare och vet hur du använder de olika typerna av salt! Jag blev uppdaterad.

Middagen var mycket lyckad. Leif bjöd på en gudomlig
örtkryddad fläskfilé till en något torrare och vansinnigt god potatisgratäng i sällskap med cintronpepparkryddade hari cote verts. Till dessert fick vi frysta lingon, från skogarna i vårt kära Venjan, ovanpå dem en varm jordnötssås och lättvispad grädde. Riojan, Don Jacobo, förhöjde smaksensationerna rejält.

//Maud E

P.S Leif är "magister" - petig och noga inte enbart med svenska språket ... även båten glänser!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0