Valmöjlighet eller beslutsångest?

Såg du Vetenskapens Värld den 18 feb -08? Om inte kan du läsa här eller gå till bif länk! Mycket intressant program om svårigheten att hantera "multiple choice-samhället".

Valmöjlighet - vilken glass?
De små vardagsbesluten säger någonting om hur vi gör de mer livsavgörande valen. Vi faller oftast för själviska begär och fördomar. Finns det en väg för att ta kontroll över sina val?

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?=32313&a=1055759&lid=puff_1058487&lpos=lasMer

Nedan listas tio sätt att nå ett bättre beslutsfattande.

Enjoy ...

//Maud E


Bestäm dig!
Brukar du ha svårt för att bestämma dig? Vetenskapen kan ge dig hjälp i din beslutsångest! Du kan nämligen inte alltid rationellt tänka ut vad som är bäst för dig, ibland måste du helt enkelt bara lita på dina känslor. Vi listar här tio sätt att nå ett bättre beslutsfattande.

Valet av kärlekspartner, karriär eller boende - hur går det egentligen till?


Bilden av oss själva som ansvarstagande och logiskt tänkande människor får sig en törn när biologer, neurologer och psykologer skärskådar hur det går till när vi fattar viktiga beslut i våra liv.

Det som ser ut som ett rationellt och välgrundat val är ofta en efterkonstruktion. Egentligen faller vi snarare för själviska begär och fördomar. Men finns det en väg till att åter ta kontroll över sina val?

10 sätt att nå ett bättre beslutsfattande

1. Var inte rädd för konsekvenserna
Ska jag byta jobb eller inte, eller vad ska jag göra i helgen? Både stora och små val får oss att försöka förutsäga framtiden för att utröna vad vi tycker om de olika alternativen. Men faktum är att oftast överraskar framtiden oss. Vi har en förmåga att finna oss tillrätta i de flesta situationer.
Om du blir sittande på din kammare och försöker föreställa dig de olika alternativen, försök att istället frågan någon som redan vet. Och glöm inte att chansa ibland!

2. Gå på intuition
När du träffar en ny människa tar det bara en millisekund för dig att göra en bedömning av denna persons tillförlitlighet, kompetens och attraktitivet. Det är det undermedvetna som gör arbetet för dig och den delen av hjärnan jobbar åt dig även när du ska välja skola för dina barn eller köpa ny vardagsrumssoffa. Forskning visar också att denna typ av snabba beslut många gånger också gör oss väldigt nöjda även efter lång tid. Dock bör man vara lite på sin vakt mot intutionens snabba vägledning, många gånger styrs vi av rena fördomar också.

3. Ta hänsyn till dina känslor

Neurobiologer är idag helt övertygade om att känslor spelar en stor roll vid beslutsfattande. Människor som har skador i de delar av hjärnan som styr våra känslor är mer eller mindre inkapabla att fatta beslut överhuvudtaget. Vårt rationella jag systematiserar alla för- och nackdelar, men det är känslorna som värderar dem. Men akta dig för att fatta beslut då du är arg, för då tenderar vi att fastna för det första alternativet eller göra onödigt egoistiska val. Däremot verkar det som om vi fattar de bästa besluten när vi är nedstämda. Ledsamma människor verkar ha den mest verklighetsöverenstämmande världsbilden. Forskarna kallar fenomentet för depressiv realism.

4. Spela djävulens advokat
Låt dig inte lura dig själv. Ofta tror vi oss veta vad det egentligen är vi vill och letar efter argument som stödjer detta. Men försök att spela djävulens advokat med dig själv och ställ de obehagliga motfrågorna ? kanske fattas det bästa beslutet om du gör helt tvärt om än det du först tänkt dig.

5. Koncentrera dig på bollen

När vi inte har tillräckligt med underlag för ett beslut tenderar vi lägga allt för stor vikt vid irrelevanta fakta. För att undgå detta öde måste du försöka fokusera på det som faktiskt betyder någonting. Om du går in i en affär och de har rea på en dyr tröja kan du frestas till att göra ett fynd ? jämfört med tröjans tidigare pris. Men kanske är det en riktigt dyr tröja för dig iallafall?

6. Gråt inte över spilld mjölk
Det är helt ok att dra sig ur ett projekt som du har investerat mycket pengar, tid eller engagemang i. Ändå tycks det som om vi människor uppehåller oss vid något vi inte gillar bara för att vi har betalt för det. Ett exempel på detta fenomen är den svenska regeringen som inte kunde sluta investera i tunnelbygget genom Hallandsåsen fastän borren fastnat. Om man nu har betalat så mycket redan måste man väl fortsätta investera, eller? Ett annat exempel är de dyra och nästan oanvända kläderna längst in i din redan trånga garderob ? hur kommer det sig att du inte bara skänker bort dem?

7. Titta åt andra hållet
Var medveten om beskrivningen av en uppgift ofta bestämmer hur du väljer att handla. Ett exempel: Din hemstad är drabbad av en epedemi som riskerar döda 600 invånare, du kommer hem och kan göra en stor räddningsinsats och du har att välja mellan två alternativ.
A: Du kan rädda 200 personer.
B: Du har en tredjedels chans att rädda alla 600, men då är också risken två tredjedelar att alla 600 dör.
Men betänk nu om problemet framställs så här:
A: 400 personer kommer säkert att dö.
B: En tredjedels chans att ingen dör och två tredjedels chans att 600 dör.
Bägge scenarierna är de samma men ändå väljer försökspersoner som presenteras för det första alternativet att välja A, men medan en kontrollgrupp som får det andra scenariot presenterat för sig väljer helst alternativ B. Det är samma egenskap som får oss att hellre köpa produkter som är 90 procent fettfria än de med 10 procent fett. Vill du vara så lättlurad?

8. Var medveten om grupptrycket
Otaliga försök har gjorts som visar hur människor i grupp kan fås att göra det de absolut inte skulle göra om de var ensamma, som att utsätta medmänniskor för tortyr eller begå våldshandlingar. I ett lite mer oskyldigt experiment undersökte forskare olika sätt att förmå hotellgäster att återanvända sina badhandukar. Man placerade ut två olika typer av uppmaningar på hotellrummen. Ett där man vädjade till gästernas miljöhänsyn och ett annat där man sa att alla andra gäster återanvände sina handdukar. Med den senare uppmaning ökade man handuksåtervinningen med 30 procent. Vi gör helst det som alla andra gör...

9. Begränsa dina val
Forskning har visat att ju fler val du har att välja mellan desto större är chansen att du kommer att bli missnöjd med ditt val. Svårast är det för individer som är ute efter att maximera sina val så mycket som möjligt. Ju större informationsunderlag de strävar efter ? ju mer kommer de ju inse att det egentligen finns ett val som är mycket bättre. Det som vi uppfattar som tillräckligt bra, visar sig gärna bli det bästa.

10. Låt någon annan bestämma

När du är på restaurang ? låt någon annan välja vinet. Vi tenderar nämligen vara lite för stränga mot oss själva. Om vi väljer ett bra vin är vi såklart nöjda över det men kan inte njuta över att ha gjort ett bra val. Om däremot vinet inte visar sig uppfylla våra förhoppningar har vi en tendens att ge oss själva oproportionerligt stor skuld. Så om du vill koppla av en kväll ? låt någon annan stå för beslutsfattandet!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0